Eerder legde de raad al twee andere voormalig advocaten van Sanderink een tijdelijk (voorwaardelijk) beroepsverbod op. De raad verwijt de huidig advocaat dat hij zijn cliënt niet doortastender ondervroeg over een donatie van 50.000 euro. De geldsom werd via de derdengeldenrekening van het advocatenkantoor overgemaakt aan de beheerder van de website omrecht.nl (later onrecht.nl, inmiddels offline). De man achter deze website, een Needse rijschoolhouder, publiceerde negatieve berichten over Brigitte van Egten, de ex van Sanderink. Zij diende de tuchtklacht tegen de advocaat in. Sanderink en Van Egten zijn al jaren verwikkeld in diverse juridische procedures.

Volgens de raad had de advocaat van Sanderink nader onderzoek moeten doen naar de uitlatingen van zijn cliënt ‘dat hij geen enkele betrokkenheid had bij de negatieve publicaties over klaagster.’ Dat heeft de advocaat nagelaten. Door vervolgens op een zitting van de voorzieningenrechter iedere betrokkenheid van Sanderink te ontkennen, heeft de advocaat volgens de raad tuchtrechtelijk verwijtbaar gehandeld. Het vertrouwen in de advocatuur is daarmee geschaad, oordeelt de raad.

Ten aanzien van twee eerdere donaties van ieder 50.000 euro acht de raad de klacht van Van Egten ongegrond, omdat ‘niet is gebleken dat verweerder ten tijde van die overboekingen wist of behoorde te weten dat de donaties waren bestemd voor het genereren van negatieve publicaties over klaagster’.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie