Dankbaar mag daarnaast vijf jaar niet meer online publiceren over de Deventer advocaat. Dankbaar noemde Vlug ‘een van de corruptste advocaten van Nederland’, omdat hij in de moordzaak van Marianne Vaatstra geheuld zou hebben met het Openbaar Ministerie.

Vlug stond in de zaak-Vaatstra de Friese boerenzoon Jasper S. bij, die in 2013 tot achttien jaar cel werd veroordeeld. S. was volgens de rechtbank schuldig aan de moord op en de verkrachting van Marianne Vaatstra in een weiland in Friesland in 1999. Ze was destijds 16 jaar oud. S. werd in een grootschalig DNA-onderzoek aangewezen als de dader. Hij bekende daarna ook.

Dankbaar publiceerde een boek over de zaak-Vaatstra waarin hij verkondigt dat Vaatstra door een asielzoeker om het leven is gebracht, en niet door Jasper S. Het OM heeft er volgens Dankbaar voor gezorgd dat deze werkelijke moordenaar van Vaatstra ongestraft Nederland kon verlaten. Advocaat Vlug zou ook een rol hebben gespeeld in dit complot, doordat hij Jasper S. de moord en de verkrachting liet bekennen.

Extreem gedrag

Dankbaar achtervolgt de Deventer advocaat al enkele jaren met berichten over de zaak-Vaatstra. Ook maakt de publicist uit Leiderdorp de advocaat Vlug in uitlatingen zwart als ‘een van de meest corrupte advocaten van Nederland’. De rechtbank vindt dat Dankbaar met zijn uitlatingen over Vlug te ver is gegaan. Hij had zijn ideeën ook op een andere manier bekend kunnen maken. ‘De uitlatingen waren niet nodig,’ zei de rechter donderdag tijdens de uitspraak. Ze waren ‘grievend’ en trokken de integriteit van Vlug in twijfel. Ook verwerpt de rechtbank het beroep van Dankbaar op de persvrijheid en de vrije meningsuiting.

Met zijn alternatieve theorie over de moord op Vaatstra heeft de man uit Leiderdorp zich vaker in de problemen gewerkt. Hij werd al tot twee maanden cel veroordeeld vanwege zijn ‘lichtzinnige’ uitlatingen over de zaak, en mocht de moeder van Marianne Vaatstra van de rechter niet langer lastigvallen. De publicist is ook al tonnen kwijt aan boetes die hem zijn opgelegd. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries noemde Dankbaar ooit ‘kierewiet’ vanwege zijn alternatieve theorie over de zaak-Vaatstra.

Vlug wilde dat Dankbaar ook zou worden onderzocht door psychologen en psychiaters, omdat zijn gedrag steeds extremer werd. Dat is niet gebeurd. Vlug botste ook al met de publicist in de Deventer moordzaak. Daarin stond hij de klusjesman die door opiniepeiler Maurice de Hond werd aangewezen als de moordenaar van de weduwe Wittenberg bij.

Maarten Bakker

Profile page
Advertentie