De geest is uit de fles. Artificial intelligence is overal en verandert het juridische landschap in razend tempo. Menig advocaat ziet inmiddels de voordelen van AI in en er wordt volop geëxperimenteerd met bijvoorbeeld ChatGPT en andere chatbots. Dat blijkt onder meer uit het recente onderzoek Generative AI in the Law: Where Could This All Be Headed? van Wolters Kluwer in samenwerking met het Amerikaanse Above the Law. Daarin komt naar voren dat ruim zestig procent van de juridische professionals in de VS gelooft dat effectief gebruik van generatieve AI – een vorm van AI die verantwoordelijk is voor het creëren van nieuwe, originele inhoud – het verschil kan maken tussen een succesvol en een niet-succesvol advocatenkantoor. Ruim tachtig procent van de bijna driehonderd ondervraagden denkt dat generatieve AI onderzoek en routinetaken drastisch zal veranderen en vooral veel efficiënter zal laten verlopen. Ruim twee derde vermoedt zelfs dat advocaten en andere juridische professionals die betrokken zijn bij kennisbeheer en onderzoek het risico lopen overbodig te worden door AI.

Lees verder in het septembernummer.

FRANCISCA MEBIUS, Advocatenblad

Francisca Huijting-Mebius

Redacteur

Profile page
Advertentie