Onno de Jong stond Nabil B. sinds 2020 samen met advocaat Peter Schouten bij. In maart van dit jaar legden zij de verdediging van de kroongetuige neer. De reden hiervoor maakten de advocaten vanwege het beroepsgeheim niet bekend.  Ook is het niet bekend waarom De Jong het werk nu toch weer oppakt.

Het strafproces Marengo, met hoofdverdachte Ridouan Taghi, loopt al jaren. Het proces is nu in de afrondende fase beland. B. heeft nog de mogelijkheid van een laatste reactie (dupliek) en laatste woord, omdat hij naast kroongetuige verdachte is in de zaak. Dat staat, nadat het twee keer was uitgesteld, op de planning voor 22 september. B. legde zijn belastende verklaringen af in ruil voor strafvermindering. Tegen B. is tien jaar cel geëist. Dat B. zo lang zonder juridische bijstand zat, werd door de rechtbank in juli een ‘ingewikkelde situatie’ genoemd.

Uitspraak

Wanneer de uitspraak in het Marengoproces is, is nog onduidelijk. Aanvankelijk stond die voor 20 oktober gepland, maar de rechtbank stelde hem voor onbepaalde tijd uit ‘gelet op de complexiteit van de beraadslaging’.

Ook Taghi en twee medeverdachten zaten een tijd zonder advocaten vanwege de arrestatie van advocaat Inez Weski afgelopen april. Zij hebben inmiddels ook nieuwe advocaten. Tegen alle drie de verdachten is door het Openbaar Ministerie een levenslange gevangenisstraf geëist.

Advertentie