Een gevangenis- of werkstraf legde de Rotterdamse rechtbank echter niet op, omdat de zaak al twaalf jaar oud is. ‘Een straf zou na al die jaren geen enkel redelijk doel meer dienen.’

Verder merkte de rechtbank op dat M. al ‘professioneel en persoonlijk heeft geleden’ onder de zaak die al sinds 2011 boven zijn hoofd hangt.

Het Openbaar Ministerie eiste eerder nog 120 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf. Raadsman Jebbink van M. bepleitte juist vrijspraak voor zijn cliënt.

Geraffineerd spel

De leider van de bende mensensmokkelaars werd al in 2013 veroordeeld tot 1,5 jaar cel, omdat hij tegen betaling van ‘aanzienlijke bedragen’ jarenlang tientallen Chinese vreemdelingen aan een verblijfstitel in Nederland hielp. Daarbij werden uit naam van fictieve bedrijven tewerkstellings- en verblijfsvergunningen aangevraagd. Verder werden valse werkgeversverklaringen en arbeidsovereenkomsten aan de IND en het UWV gestuurd.

Een deel daarvan werd door L. aangeleverd bij zijn advocaat M. die dit op zijn beurt doorstuurde naar de instanties. ‘Het was een geraffineerd spel’, zei  M. tijdens de zitting.  ‘L. heeft iedereen die er bij betrokken was geraakt om de tuin geleid.’

Aanvankelijk beriep de advocaat zich op zijn geheimhoudingsplicht, maar het OM vermoedde dat dit was om niks over zijn eigen rol te hoeven zeggen. Daarom werd hij toch vervolgd.

Dringende signalen

Zo onschuldig was M. inderdaad niet, menen de rechters nu. ‘Er waren dringende signalen zodat u ernstige vermoedens moest hebben dat er iets mis was met de aanvragen. Dat er iets niet in de haak was. U bent uiterst onachtzaam geweest en hebt geholpen een illegaal circuit in stand te houden.’

Daarmee had M. ook ‘winstbejag’. ‘U werkte in dienst van een advocatenkantoor en factureerde de werkzaamheden. Uw kantoor en u verdiende daarmee geld’, aldus de rechtbank.

Zowel de veroordeelde advocaat als het OM kunnen tot 4 oktober nog hoger beroep instellen tegen het vonnis.

 

OM niet-ontvankelijk in strafklacht tegen advocaat

De rechtbank in Dordrecht heeft het OM niet-ontvankelijk verklaard in een strafzaak tegen een advocaat, die zich onder meer op het verschoningsrecht.

Advertentie