Een advocaat met vier jaar werkervaring ontvangt gemiddeld 4.670 euro per maand. In 2019 was dat 4.025 euro. Het zijn slechts enkele bevindingen uit het jaarlijks salaris­onderzoek dat adviesbureau Amersdam deze zomer hield.

In totaal deden 52 kantoren mee aan het onderzoek met een gemiddelde grootte van 21 advocaten. Het kleinste kantoor telt vier advocaten, het grootste 58.

Kantoren doen mee om inzicht te krijgen in hun positie, als het gaat om beloning ten opzichte van collega-kantoren, legt Thijs Offermans van Amersdam uit. Om er onmiddellijk aan toe te voegen dat salaris weliswaar een belangrijk aspect is voor medewerkers, maar niet zaligmakend. ‘Ontwikkelings­mogelijkheden, leuk werk, het team en een goede leiding­gevende zijn zeker zo belangrijk.’

Niettemin levert het onderzoek tal van wetenswaardigheden op. Zo kunnen de salarissen per kantoor flink uiteenlopen. Niet zelden ligt het salaris bij het best betalende kantoor een factor twee hoger dan bij het laagst betalende kantoor. Rechtsgebied, vestigingsplaats en specialisme maken vaak het verschil, aldus Offermans.

Lees verder in het e-magazine van oktober. 

KeesPijnappels_01

Kees Pijnappels

Hoofdredacteur

Profile page
Advertentie