In Amsterdam stonden hij en negen medeverdachten voor de derde dag terecht op verdenking van het voorbereiden van moord, een mishandeling en het stelen en helen van auto’s. Het Openbaar Ministerie ziet Anouar Taghi als de man die de criminele organisatie aanstuurde, al of niet op afstand aangestuurd door Jaouad F. Beiden zijn neven van Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in het Marengoproces. Jaouad F. zit in Marokko een gevangenisstraf uit van zes jaar voor een drugsdelict.

Anouar Taghi wordt samen met de afwezige Sezer B. verdacht van het medeplegen van de moord op Derk Wiersum, de advocaat van de kroongetuige in het Marengoproces. Hij zou de gestolen Renault Mégane en de VW Transporter hebben geleverd waarmee voorverkenningen werden gepleegd in de straat waar Wiersum woonde. Maar hij zegt ‘absoluut niet’ te hebben geweten waarvoor en door wie de auto’s werden gebruikt, aldus Saskia Belleman van de Telegraaf.

Op 18 september 2019 werd advocaat Wiersum vermoord. De twee uitvoerders Giërmo B. en Moreno B. zijn inmiddels veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf.

Afgeluisterde gesprekken

Kort na de moord zei Anouar Taghi in een afgeluisterd telefoongesprek: ‘Bro, ik word gezocht voor de moord op Wiersum.’ Ook zei hij dat hij ‘een tijdje uit de lucht zou zijn’ en dat hij van plan was om naar Marokko te vluchten. Hij wilde dat er jerrycans met diesel voor hem geregeld werden voor de rit.

Volgens Anouar Taghi ‘klopt niks van wat daar gezegd is’. Hij was niet naar Marokko gegaan en de enige reden waarom hij die opmerkingen maakte was omdat zijn naam in de media opdook, verklaarde hij. Niet veel later werd hij opgepakt toen hij op weg was naar huis.

Zowel hij als zijn medeverdachten Jerlony A., Jesse S. en Khalid A. werden in de rechtbank ondervraagd over contacten die ze met elkaar zouden hebben gehad via Sky-telefoons, en over de cryptische inhoud van een aantal van die gesprekken. Ze beriepen zich ofwel op hun zwijgrecht, ofwel hadden geen idee waar de gesprekken over gingen, konden het zich niet herinneren, of ontkenden dat zij de gesprekken hadden gevoerd.

Het Openbaar Ministerie begint op 2 november aan het requisitoir en komt vermoedelijk op 14 november met de strafeisen.

Condoleance Derk Wiersum breed 2

Deel van Dossier

Derk Wiersum

Dossier Derk Wiersum op de website van het Advocatenblad

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie