Veel Nederlanders doen hun dagelijkse boodschappen bij Albert Heijn in een van hun honderden supermarkten. ‘Voor al die supermarkten gelden op dit moment exact dezelfde landelijk vastgestelde milieuregels,’ legt Rachid Benhadi, advocaat bij Hekkelman Advocaten en bestuurslid bij de Vereniging van Milieurecht Advocaten (VMA), uit. ‘Onder de nieuwe Omgevingswet gaat dit systeem veranderen en verschuift de bevoegdheid naar gemeenten. Die mogen vanaf 1 januari gedetailleerde milieuregels vaststellen in hun omgevingsplan, afgestemd op de lokale situatie. De overdracht van dit pakket lokale regels van het Rijk naar gemeenten en ook de waterschappen staat bekend als de “bruidsschat”. In de praktijk kan dat betekenen dat de Albert Heijn in plaats X de supermarkt mag laden en lossen in de nacht met diesel aangedreven heftrucks, terwijl in stad Y de AH alleen in de ochtend de winkel met elektrisch vervoer mag bevoorraden. Dit kan leiden tot juridische verschillen en daarmee ongelijkheid tussen gemeenten. Of dat erg is? Dat weten we nog niet. Het voordeel van het nieuwe systeem is dat gemeenten die milieuregels echt kunnen toespitsen op de lokale situatie.’

Lees verder in het e-magazine van oktober.

zwart-wit-daphne-

Daphne van Dijk

Freelance journalist

Profile page
Advertentie