Een rolmodel, waarin ze zichzelf weerspiegeld zag? Dat heeft ze nooit gehad, vertelt Rebecca Kuijpers-Zimmerman (40). Na haar studie en stageperiode ging ze aan de slag bij Baker McKenzie. Vijftien jaar later is de partnerbenoeming van de ‘Baker homegrown’ een feit. Dat was niet altijd een makkelijke weg. ‘Een gekleurde vrouw die partner is in M&A? Nee, die was er niet. En die zijn er nog steeds niet veel.’

De in Breda geboren Kuijpers heeft Curaçaose ouders. Vanaf haar twaalfde woonde ze op Curaçao, ze verhuisde terug naar Nederland voor haar rechtenstudie in Nijmegen. Hoewel het aan een gekleurd vrouwelijk rolmodel ontbrak, liet Kuijpers zich wel inspireren door een aantal vrouwen binnen Baker McKenzie. Managing partner Corinne Schot bijvoorbeeld, en Mirjam de Blécourt, partner bij de Amsterdamse vestiging. Beiden zetten zich in voor diversiteit en inclusie. Zo is Schot hoofd van het Diversity & Inclusion Initiative binnen Baker McKenzie en is De Blécourt naast haar advocatenwerk voorzitter van de raad van toezicht van expertisecentrum seksualiteit Rutgers.

Kuijpers noemt ook Christine Lagarde, momenteel voorzitter van de Europese Centrale Bank, daarvoor onder meer directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en minister in Frankrijk. ‘Zij was in 1999 de eerste vrouwelijke bestuursvoorzitter van Baker McKenzie,’ licht Kuijpers toe. Deze vrouwen inspireren en motiveren me. Daarvan denk ik: hoe meer, hoe beter.’

Lees verder in het e-magazine van oktober.

CARMEN GEUKERS, Advocatenblad

Carmen Geukers

Profile page
Advertentie