Al bij zijn vorige werkgever, advocatenkantoor De Roos in Amsterdam, hield privacyadvocaat Danny Hoekzema (30), oprichter van advocatenkantoor The New Paradigm, zich bezig met duurzaamheid. ‘Ik was medeverantwoordelijk voor de opening van een kantoor in Brussel, de stad die duurzaam­heids­wetgeving ademt.’ Het zette hem aan het denken. ‘Wat is de rol van onze beroeps­groep in de klimaat­kwestie? Mijn persoonlijke opvatting is dat advocaten zich heel dienend opstellen. Jij vraagt, wij draaien, dat idee. Terwijl ik denk dat advocaten een grotere maatschappelijke rol hebben, ook op basis van de eed die ze afleggen.’

‘Je kunt de klimaatcrisis vrij makkelijk abstract houden, maar eigenlijk komt het dichtbij,’ waarschuwt Hoekzema. ‘Denk aan de stijging van de zeespiegel. Ik heb een dochter van twee. Soms denk ik: kan ik haar beschermen tegen alles wat komen gaat?’ Hij eet vegetarisch en vliegt niet meer binnen Europa – een zakelijke uitzondering daargelaten. ‘Ik realiseerde me dat ik op professioneel gebied meer impact kan maken dan op persoonlijk gebied.’ Zo ontstond het idee om Recht voor Klimaat op te richten, met als doel: ‘het recht inzetten om de samenleving zo veel mogelijk te verduurzamen.’

Lees verder in het e-magazine van oktober.

CARMEN GEUKERS, Advocatenblad

Carmen Geukers

Profile page
Advertentie