Vooruitgang, daar draait het om in Zuid-Afrika, waar nog altijd veel armoede heerst. Dus als grote bedrijven zoals Shell, BP of Total met plannen komen om ergens gas of olie te gaan winnen, hopen de mensen in dat gebied op banen. Iemand die komt zeggen dat de plannen hun gemeenschap juist zullen schaden, is niet altijd welkom.

Het is een van de problemen waar Thobeka Gumede van het Centre for Environmental Rights mee worstelt. Haar organisatie voert rechtszaken om verleende milieu­vergunningen aan te vechten of om overheden tot handhaving van milieu­regels te dwingen. De rol van Gumede is voornamelijk het informeren van lokale gemeen­schappen en het ondersteunen van activisten. ‘Mensen dénken dat zo’n plan werk voor hen zal opleveren, maar dat is niet altijd het geval. Ze krijgen niet alle informatie. En intussen kan de water­voorziening schade oplopen, en de biodiversiteit. Mensen worden gedwongen te verhuizen naar onleefbare plekken – iets waarover de regels hier nogal vaag zijn, zodat de mijn­bouw­bedrijven er makkelijk mee wegkomen.’

Lees verder in het e-magazine van oktober.

Trudeke

Trudeke Sillevis Smitt

Freelance redacteur

Profile page
Advertentie