Voor de Rule of Law Index 2023 onderzocht WJP 142 landen in acht categorie├źn: beperking van overheidsbevoegdheden, afwezigheid van corruptie, open overheid, fundamentele rechten, orde en veiligheid, handhaving van de regelgeving en de systemen van het civiele recht en strafrecht.

De Nederlandse score is op vrijwel alle onderdelen gelijk aan die van vorig jaar. Op het gebied van handhaving van de regelgeving stijgt Nederland van de zesde naar de achtste plek. Het strafrechtssysteem krijgt een iets lagere score en daalt van de negende naar de tiende plaats. Op het onderdeel orde en veiligheid is de daling het grootst: daar zakt Nederland van de vijfentwintigste naar de achtentwintigste plaats.

Nederland moet de vijfde plaats afstaan aan Duitsland, dat vorig jaar op de zesde plaats eindigde. Luxemburg eindigt vlak achter Duitsland en stijgt van de achtste naar de zesde plaats.

Afghanistan, Cambodja en Venezuela scoren het slechtst. In Venezuela is met name het strafrechtelijk systeem het probleem. Cambodja krijgt een lage ranking op afwezigheid van corruptie, Afghanistan scoort laag op mensenrechten.

Voor Nederland werken elf mensen mee aan het onderzoek, met name advocaten. Het gaat onder andere om Arnold Versteeg, Eugenie Nunes, Gabriel Meijers, Henricus Snijders, Jaap-Willem Roozemond, Nico van der Peet, Reinier Russell, Simon van der Sluijs en Steven Jellinghaus.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie