Het rapport, met de titel ‘Omarm innovatie en verandering’, geeft een overzicht van trends die van invloed zijn op de toekomst van de juridische sector. Volgens het rapport is 65 procent van de Nederlandse advocaten overtuigd van de voordelen van AI ten opzichte van 46 procent in de VS, 38 procent in België en 20 procent in Frankrijk. Ook zien juridische professionals in Nederland AI meer dan de anderen als een kans en ‘lijken ze het beste van allemaal te begrijpen hoe deze technologie van toepassing is op hun werk.’
Bijna driekwart van de ondervraagde juristen zegt te begrijpen hoe generatieve AI in hun werk kan worden toegepast en 73 procent verwacht in het komende jaar ook daadwerkelijk generatieve AI toe te passen in juridische werkzaamheden. Onder de respondenten heerst geen consensus over de vraag of generatieve AI nieuwe kansen biedt of een bedreiging is: 43 procent ziet het als een kans, 25 procent als een bedreiging. Volgens een kwart van de juridische professionals kan AI zowel kansen opleveren als een bedreiging vormen.
ESG
Wat juridische technologie betreft, zegt 87 procent van de juristen dat technologie het dagelijks werk heeft verbeterd. Toch gebruikt slechts 46 procent de technologie optimaal. ‘Cliëntenverloop is het komende jaar nog steeds een van de grootste uitdagingen in de juridische sector,’ vermeldt het rapport. ‘Optimale inzet van technologie is een van de manieren waarop advocatenkantoren hun klantenservice en klanttevredenheid kunnen verbeteren en ervoor kunnen zorgen dat cliënten hen trouw blijven.’ Van de ondervraagde advocatenkantoren wil 85 procent meer technologie inzetten om de productie te verhogen.
Daarnaast gaat het rapport in op ESG. ‘Duurzaamheid krijgt een steeds hogere prioriteit op de maatschappelijke en zakelijke agenda, met als gevolg dat ESG zich snel heeft ontwikkeld tot een aanzienlijke en specifieke vraag binnen de juridische sector.’ Toch kan 69 procent van de advocatenkantoren op dit moment niet voldoen aan de toenemende vraag naar ESG-advies. De laatste drie jaar heeft 68 procent van de advocatenkantoren specifieke ESG-diensten opgezet.
Talent
Advocaten en bedrijfsjuristen zien het aantrekken en behouden van talent als een belangrijk aandachtspunt voor de komende jaren. Talent aantrekken en behouden staat bij ruim tachtig procent van de advocaten en bedrijfsjuristen hoog op de agenda. Factoren als hybride werken, de toenemende vraag naar specialisatie en de hoge werkdruk spelen hierbij een complicerende rol, aldus het rapport.
Op het gebied van diversiteit en inclusie bestaat een kloof tussen de cultuur en het beleid. Een groot deel van de juristen (82 procent) werkt voor organisaties die beweren dat ze met succes een diverse en inclusieve werkomgeving hebben gecreëerd. Slechts 55 procent van de advocatenkantoren en juridische afdelingen heeft op dit moment officieel beleid op het gebied van Diversity, Equity, Inclusion and Belonging (DEIB). Van de organisaties zonder officieel DEIB-beleid zegt 22 procent dit in de komende twaalf maanden te gaan opstellen.
Voor het Future Ready Lawyer-rapport hield Wolters Kluwer een enquête onder zevenhonderd juristen van advocatenkantoren, juridische afdelingen en zakelijke dienstverleners in de Verenigde Staten, Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, België, Frankrijk, Italië, Spanje, Polen en Hongarije.