Eerst een lichtpuntje: sinds 1 januari krijgen ouders bij een mogelijke gezagsbeëindiging standaard kosteloos een jeugdrechtadvocaat. Per 1 oktober geldt dat ook bij mogelijke uithuisplaatsing van hun kind. Het gaat om een pilot tot juli 2024. ‘Prachtig,’ zegt Bastiaan de Bruijn, jeugdrechtadvocaat en voorzitter van de Haagse Vereniging Jeugdrechtadvocaten. ‘Nu kunnen we aan het begin bijstand geven: is die heftige maatregel nodig? Er zijn soms best andere mogelijkheden.’

De Vereniging van Nederlandse Jeugdrechtadvocaten (VNJA) is voorstander van definitieve invoering van de maatregelen; het gaat bij uithuisplaatsing en gezagsbeëindiging immers om ‘een zeer ingrijpende gebeurtenis in het gezin’ en ‘diep overheidsingrijpen’, aldus de vereniging.

Lees verder in het e-magazine van november

Trudeke

Trudeke Sillevis Smitt

Freelance redacteur

Profile page
Advertentie