Het OM heeft een gevangenisstraf van 26 jaar en 8 maanden geëist tegen Anouar Taghi. De neef van Ridouan Taghi wordt vervolgd voor het voorbereiden van de moord op advocaat Derk Wiersum, die in september 2019 werd doodgeschoten.

‘Anouar Taghi is de onbetwiste leider van de relatief kleine criminele organisatie die zich bezighield met het stelen en helen van auto’s’, zo sprak de officier van justitie dinsdag. Deze auto’s werden vervolgens ingezet bij het plegen van misdrijven. In de garagebox die Anouar T. huurde stond onder meer een gestolen Renault Mégane, die werd gebruikt voor verkenningen in de buurt van de woning van Derk Wiersum. Volgens de aanklager heeft de groep de moord ‘professioneel en grondig’ voorbereid, onder leiding van Anouar Taghi.

In totaal staan in deze zaak tien verdachten terecht. Tegen zes andere verdachten in deze zaak eiste het OM straffen gevangenisstraffen tussen drie en achttien jaar. Begin november werden tegen drie verdachten al straffen van tien en twaalf jaar geëist.

Het OM beschouwt de moord als een aanslag op de rechtsstaat. Daarom valt de strafeis tegen de verdachten hoog uit, aldus de aanklager. De twee mannen die de aanslag op Derk Wiersum in september 2019 feitelijk uitvoerden zijn al veroordeeld. Zij kregen begin dit jaar in hoger beroep dertig jaar cel.

De advocaten van de verdachten houden vanaf vrijdag hun pleidooien.

Advertentie