Kroonlid Roelie van Wijk van het College van Toezicht van de Nederlandse orde van advocaten legt op 1 april volgend jaar haar functie neer. Van Wijk maakte pas sinds 1 januari 2022 deel uit van het CvT. Waarom zij de termijn van vier jaar niet volmaakt is niet bekendgemaakt.

De algemene raad van de NOvA laat weten dat de minister voor Rechtsbescherming inmiddels over haar besluit is geïnformeerd en zegt Van Wijk te bedanken voor haar inzet en kennis. De algemene raad gaat op zoek naar een opvolger om tijdig in de functie te kunnen voorzien. De algemeen deken – ook lid van het CvT – mengt zich niet in de werving.

Roelie van Wijk is afkomstig uit de financiële wereld. Ze was eerder onder meer bestuursvoorzitter van de branchevereniging voor vermogensbeheerders (DUFAS). Ze is in relatief korte tijd het tweede kroonlid dat er voortijdig mee stopt. Vorig najaar hield Jeroen Kremers het voor gezien, na een verschil van mening met de algemeen deken over diens dubbelrol.

Het CvT is in 2015 ingesteld om met een onafhankelijke blik te kijken naar het functioneren van het toezicht en de klachtbehandeling door de lokale dekens. Het CvT bestaat uit drie leden: de algemeen deken en twee leden die worden benoemd bij Koninklijk Besluit. Naast Van Wijk is oud-CDA-politicus Aart Jan de Geus kroonlid.

Advertentie