De antwoorden van de deelnemende kantoren liggen gemiddeld tussen de 1,8 procent en 6,4 procent. De 43 respondenten met een civielrechtelijke praktijk verwachten een gemiddelde inflatiecorrectie van 3,1 procent door te voeren. Bij bestuursrechtkantoren is dat 3,9 procent, bij strafrechtkantoren 5,9 procent.

Het is de eerste keer dat brancheorganisatie Balieplus een dergelijk onderzoek doet naar de salarissen binnen de advocatuur. Het onderzoek is tot dusver door 53 kantoren ingevuld. Balieplus benadrukt dat de resultaten niet als representatief, maar als indicatief moeten worden gezien.

Gemiddeld salaris

Voor eerstejaars advocaten lijkt de trend: hoe groter het kantoor, hoe hoger het salaris. Eerstejaars advocaten verdienen bij kantoren met een tot vijf advocaten gemiddeld 2.950 euro. Bij kantoren met elf tot twintig advocaten is dat gemiddeld 3.171 euro. De grootste kantoren (31 tot 45 advocaten) betalen 3.467 euro.

Voor meer ervaren advocaten ligt dit iets anders. Vijfdejaars advocaten kunnen bij kleine kantoren (een tot vijf advocaten) rekenen op een gemiddeld salaris van 5.250 euro, tegenover 5.129 bij middelgrote kantoren (elf tot twintig advocaten). Bij kantoren met 31 tot 45 advocaten verdienen vijfdejaars gemiddeld 5.733 euro. Bij de kleine kantoren verdient een tiendejaars advocaat gemiddeld 6.500 euro. Bij kantoren met elf tot twintig advocaten is dat gemiddeld 6.958 euro, bij de grootste kantoren 7.900 euro.

De enquête staat nog open en kan hier ingevuld worden.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie