Volgens Robert Walters willen bedrijven juristen het liefst in vaste dienst nemen, dankzij het toenemende belang van compliance, ESG en privacy. Op interim-juristen zitten ze niet te wachten.

Aangezien bedrijven meer juridische kennis in huis krijgen, dienen advocatenkantoren zich verder te specialiseren om van waarde te zijn, constateert het wervingsbureau. Dat maakt het ook voor hen lastig om goede medewerkers aan te trekken. ‘Doordat advocaten zeer specialistische kennis moeten hebben, zijn zij lastig te werven. Toch blijven de kantoren nog altijd hard nodig. Er zijn altijd taken die een advocaat wel kan en mag uitvoeren en een bedrijfsjurist niet, ook anno 2024’, stelt recruiter Joyce Toeset.

Ze constateert dat de krappe arbeidsmarkt in combinatie met inflatie en cao-onderhandelingen de salarissen van zowel bedrijfsjuristen als advocaten ‘een boost’ hebben gegeven. Met name nieuwkomers profiteren daarvan. Toeset waarschuwt voor relatieve scheefgroei ten opzichte van seniormedewerkers, hetgeen intern tot spanningen kan leiden.

Advertentie