Het is een nachtmerrie die je niet zelf kunt bedenken. Susan Kigula (44) groeit op in een dorp in Oeganda en vertrekt op haar negentiende naar de hoofdstad Kampala voor werk. Ze wordt verliefd en krijgt een dochter. Op een kwade nacht in 2000 worden zij en haar man in hun bed aangevallen, terwijl het dan driejarig zoontje van haar man in dezelfde kamer slaapt. Haar man sterft vrijwel direct en Kigula vlucht bloedend naar buiten en zakt daar in elkaar. Ze wordt naar het ziekenhuis gebracht, maar als ze daar weer opknapt, nog zwak op de benen, krijgt ze bezoek van de politie. Ze wordt verdacht van moord. Haar schoonfamilie ziet haar als de schuldige omdat ze de aanslag heeft overleefd. Als haar zaak na twee jaar in de gevangenis voorkomt, getuigt haar stiefzoon van inmiddels vijf tegen haar en zegt dat zij zijn vader vermoord heeft. Ze wordt veroordeeld tot dood door ophanging.

Lees verder in het decembernummer

Susan Kigula 01 bewerkt Grad.jpg 2
Image credit: Jan Banning
Advertentie