De RvR zegt daarmee gehoor te geven aan de adviezen uit het in september 2022 door Panteia gepubliceerde rapport. Daarin werd geopperd de eisten te vereenvoudigen voor verwante rechtsgebieden.

Ook minister Weerwind constateerde eerder dit jaar in zijn Plan van Aanpak Sociale Advocatuur dat de RvR en de NOvA verschillende eisen stellen aan specialisten. In overleg met de NOvA past de RvR de inschrijvingsvoorwaarden nu aan.

Strafrechtadvocaten hoeven jaarlijks niet langer twaalf, maar tien opleidingspunten te halen om bij de RvR ingeschreven te worden. Deze eis komt daarmee in lijn met de voorwaarde die de NOvA stelt aan registratie in het rechtsgebiedenregister.

Daarnaast mogen advocaten jaarlijks vier opleidingspunten voor civiel jeugdrecht opgeven voor de specialisatie personen- en familierecht. Ook kunnen advocaten vier opleidingspunten voor jeugdstrafrecht opgeven voor de specialisatie strafrecht. Verder mogen vier punten voor de specialisatie bijzonder curator worden meegenomen onder de noemer personen- en familierecht. De raad zegt daarmee te grote stapeling van punten te willen voorkomen.

Tot slot worden ook de eisen voor advocaat-stagiairs in personen- en familierecht versoepeld, zodat zij meteen na aanvang van de beroepsopleiding toevoegingen kunnen krijgen.

Protest-rechtsbijstand-vrij-te-gebruiken-Peter-Braakmann

Onderzoek: ‘Tekort sociaal advocaten problematisch’

'De personeelstekorten die zich op niet al te lange termijn in de sociale advocatuur zullen voordoen zijn bijzonder problematisch.'

Advertentie