Uit arbeidsmarkt door Panteia bleek eerder al dat op termijn een tekort aan sociaal advocaten dreigt. Om meer inzicht te krijgen in de drijfveren van rechtsbijstandverleners start het Kenniscentrum van de raad in februari een enquête. Alle advocaten die zich in januari 2024 hebben laten inschrijven of (geheel of voor een specialisatie) hebben laten uitschrijven, ontvangen die per e-mail. Op een later moment komen ook mediators aan de beurt.

Met het zogeheten entry- en exitonderzoek hoopt de Raad in beeld te krijgen wat de ‘push- en pullfactoren’ zijn: de redenen voor advocaten om toevoegingen te gaan doen, zich van het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand uit te laten schrijven of zich van een specialisatie daarbinnen te laten uitschrijven.

Volgens de raad kunnen de resultaten ‘aanknopingspunten bieden om de duurzaamheid van de sociale advocatuur en mediation te borgen’ en het vak aantrekkelijker te maken.

 

Protest-rechtsbijstand-vrij-te-gebruiken-Peter-Braakmann

Onderzoek: ‘Tekort sociaal advocaten problematisch’

'De personeelstekorten die zich op niet al te lange termijn in de sociale advocatuur zullen voordoen zijn bijzonder problematisch.'

Advertentie