Wat houdt deze regeling in? Na onherroepelijke veroordeling in een strafzaak toetst de Raad voor Rechtsbijstand of de veroordeelde gedetineerde eigenlijk wel recht had op door de overheid gefinancierde rechtsbijstand. Deze draconische maatregel is in maart 2017 ingevoerd. Draconisch, omdat het na veroordeling terugvorderen van noodzakelijke ⁠–⁠ opgedrongen ⁠–⁠ rechtsbijstand in het geval van vrijheids­beroving zich slecht met elkaar verhoudt.

Wanneer een verdachte van zijn vrijheid dreigt te worden beroofd, is rechts­bijstand geen luxe maar bittere noodzaak. Het is een belangrijk element van het recht op een eerlijk proces (artikel 6 EVRM). Daarom volgt in die situatie een piketmelding en een last tot toevoeging, zodat de in voorarrest genomen verdachte van rechtsbijstand is verzekerd. Op kosten van de overheid.

Lees verder in het e-magazine van januari

nancy dekens

Nancy Dekens

Advocaat

Profile page
Advertentie