Van tevoren hadden zich meer dan tachtig belangstellenden gemeld, waaronder een aantal advocaten. Tijdens de startbijeenkomst gaf oprichter van Recht voor Klimaat Danny Hoekzema uitleg over de structuur en werkwijze van de vereniging.

Janneke Bazelmans, senior legal expert bij Milieudefensie, vertelde over haar onderzoek naar duurzame palmolie, de misstanden die ze tegenkwam en de rol die het recht daarin speelde. Nori Spauwen, mensenrechtenlobbyist en oprichter van Embassy of Change, besprak de stelling: ‘Als je je morele kompas niet meeneemt in je werk, dan hou je ook iets waardevols achter voor je werkgever/klant’. Volgens Spauwen mogen advocaten en juristen best wat uitgesprokener zijn.

Commissies

Recht voor Klimaat telt inmiddels een aantal commissies, die zich richten op specifieke thema’s. Sjoerd Lopik, partner bij De Roos, zit achter de commissie strafrechtelijke klimaataansprakelijkheid, die zich toelegt op  de rol van het strafrecht als instrument tegen klimaatverandering.

Mariska van de Sanden, als toezichthouder bij de ACM verantwoordelijk voor het team duurzaamheid en mededinging, en Pim Jansen, advocaat Europees- en Mededingingsrecht bij Van Doorne, starten de commissie mededinging en duurzaamheidsafspraken. Het doel van deze commissie is het bevorderen van gezamenlijke duurzaamheidsafspraken binnen branches zonder mededingingsregels te overtreden.

Daarnaast zijn commissies gericht op bedrijfsjuristen, duurzame supply chain/marketing, ondernemingsrecht, arbeidsrecht en aanbestedingsrecht in oprichting.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie