Mr. X bezocht als voorkeurs-piketadvocaat zijn cliënt op het politiebureau. Hij belde een dochter van de cliënt en dit is wat er werd gezegd:

Cliënt: ‘Ik mag drie dagen lang, 24 uur, met niemand praten, met niemand bellen, alleen met de advocaat. Ze beschuldigen me dat ik [D] mishandel, dat ik [D] zwaar mishandeld heb en dat ik [D] seksueel misbruikt heb. Wat vind jij ervan [A]?’

Mr. X: ‘Nee wacht even. Uh, mevrouw u spreekt met (onverstaanbaar) [mr. X] de advocaat. Ik zit hier op het politiebureau in [H]. Uh, ik verzoek u één ding: het nummer wat u net gebeld heeft om dat uit uw telefoon te verwijderen. Ja? Gewoon even verwijderen, (onverstaanbaar) telefoon in beslag gaan nemen. Hij mag namelijk met niemand contact hebben daarom.’

Cliënt: ‘[A]?’

[A]: ‘Ja’

Cliënt: ‘Heb je gehoord wat ik zei wat [D] gezegd heeft hier.’

[A]: ‘Ja.’

Cliënt: ‘(onverstaanbaar) dat ik haar seksueel misbruikt heb, wat totale onzin is, dat weet je zelf toch ook, of niet?’

[A]: ‘Ja?’

Mr. X: ‘Oke.’

Cliënt: ‘Zeg maar tegen mama ja?’

Mr. X: ‘Oke, bedankt hoi.’

[A]: ‘Oke doei.’

Mr. X: ‘En nogmaals, goed dit nummer verwijderen. Dankjewel he? Oke.’

Als je dit zo leest was het verweer van mr. X in de 60ab-procedure wel heel erg zwak: hij wist op het moment dat hij de cliënt bezocht nog niet van de beperkingen en de cliënt wilde graag weten of zijn dochter de avond ervoor thuis was gekomen. Toen de cliënt dat wist werd hij rustig. Tja….

Mr. X nam in 2019 al eens een USB-stick aan van een verdachte in beperkingen en gaf die door aan een derde. Met die stick kon je op het darkweb. De raad van discipline in Den Bosch vond het zes weken schorsing waard; in appel verzwaarde het Hof van Discipline dat tot een 24 weken waarvan twaalf voorwaardelijk. Volgens het Hof zou het handelen van mr. X schrapping rechtvaardigen, maar omdat het zou kunnen gaan om een ‘weliswaar onvergeeflijke, maar eenmalige fout’ kreeg hij nog een kans.

In deze tweede zaak schorst de raad van discipline Den Bosch mr. X met onmiddellijke ingang totdat de nog komende beslissing op het dekenbezwaar definitief zal zijn.

Je vraagt je af wat mr. X in de tussentijd nog meer heeft uitgespookt. Dit soort handelen is een bom onder het vertrouwen in de advocatuur.

 

 

Trudeke

Trudeke Sillevis Smitt

Freelance redacteur

Profile page
Advertentie