Gevlucht uit Syrië op 13-jarige leeftijd. Tot de Turkse grens met de auto en verder lopend. Zijn moeder, broers en zus achterlatend in Turkije wist Mohammed met behulp van een smokkelaar de Servische grens te bereiken. Google Maps hielp hem uiteindelijk via Hongarije, Slowakije, Oostenrijk en Duitsland in Nederland te komen. In oktober 2022 kwam hij alleen als minderjarige Ter Apel binnen en vroeg hij asiel aan. Vorige maand, de beslistermijn van vijftien maanden was inmiddels verstreken, vond eindelijk zijn nader gehoor plaats bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Het maakt nog maar eens duidelijk hoe nijpend de asielcrisis is, want de situatie van Mohammed is wat procedure betreft verre van ingewikkeld. Voor Syrië geldt een apart landenbeleid door de burgeroorlog die daar al ruim tien jaar woedt. Syriërs krijgen relatief snel en gemakkelijk een verblijfsvergunning in Nederland. Als het systeem goed zou werken tenminste. ‘Dat doet het allesbehalve. De doorstroomtijden zijn gedurende mijn tijd als advocaat nog nooit zo lang geweest,’ constateert de 35-jarige Winnie Volkers (Het Noorderhuis Advocaten, Groningen). ‘Het is een grote puinhoop en het ziet er niet naar uit dat het op korte termijn beter gaat worden.’

Lees verder in het e-magazine van maart.

FRANCISCA MEBIUS, Advocatenblad

Francisca Huijting-Mebius

Redacteur

Profile page
Advertentie