In juli 2023 begreep de Belarussische advocaat Natalia Matskevich hoe laat het was. Eerder was ze al van het tableau geschrapt. Nu werd ze na een buitenlandse reis bij terugkeer in Belarus vastgezet, gedwongen de inhoud van haar mobiel te laten zien en ondervraagd over haar werk. ‘Tegelijk steeg de spanning voor mijn cliënten Sergey Tihanovski en Viktar Babaryka,’ laat ze via e-mail weten. Deze cliën­ten, voormalig presidents­kandidaten in de door Luka­shenko gestolen verkiezingen van 2020, zitten lange gevangenisstraffen uit. ‘Ze zijn nu al meer dan een jaar volledig incommunicado. Het werd onmogelijk vanuit Belarus met internationale organisaties contact te hebben over hen, of publiekelijk over hun zaak te spreken, zonder mijn eigen vrijheid te riskeren.’

Lees verder in het e-magazine van maart.

Trudeke

Trudeke Sillevis Smitt

Freelance redacteur

Profile page
Advertentie