Het was een diepgevoelde wens van kinderen, dat de gezinsadvocaat er kwam. Al in 2014 kwam uit onderzoek van toenmalig Kinderombudsman Marc Dullaert naar voren dat kinderen van scheidende ouders zich niet gehoord voelen. ‘Er wordt vaak over ons gepraat en beslist, maar niet met ons,’ luidde de veelgehoorde klacht. Grote wens van de ondervraagde kinderen was een kindvriendelijke advocaat voor het gezin en niet enkel een advocaat voor ouders die de zaak op scherp zet.

Het was Dullaert die adviseerde om een pilot op te zetten voor het hele gezin voor de hele procedure. In 2021 was het zover. Met een subsidie in het kader van de pilot Stelselherziening van de Raad voor Rechtsbijstand ging de gezinsadvocaat op regionale schaal van start in het Hart van Brabant. In de proeftuin van deze regio, bestaande uit elf samenwerkende gemeenten, en binnen een pilot in ’s‑Hertogenbosch wordt de gezinsadvocaat nu doorontwikkeld.

Een goede zaak, zeggen familierechtadvocaten en mediators Marjolijn Schram (Van der Kruijs Advocaten in ’s‑Hertogenbosch, projectleider Gezinsadvocaat pilot ’s‑Hertogenbosch) en Ivo Pieters (Groenendijk & Kloppen­burg Advocaten in Leiden, voorzitter Stichting De Gezinsadvocaat). ‘De resultaten zijn verbluffend,’ aldus Pieters. ‘Het is het antwoord van een meesterverbond tussen rechters, advocaten, gedragsdeskundigen en gemeenten met als doel te komen tot een nieuwe scheidingsroute.’

Lees verder in het e-magazine van maart.

FRANCISCA MEBIUS, Advocatenblad

Francisca Huijting-Mebius

Redacteur

Profile page
Advertentie