De straffen van de acht medeverdachten in deze zaak variëren van zeven jaar tot 208 dagen. De meeste verdachten maakten deel uit van het criminele samenwerkingsverband dat auto’s stal en heelde. De moord op Wiersum is volgens de rechtbank professioneel voorbereid. De omgevingen van zijn kantoor en zijn woning zijn wekenlang verkend. Daarbij werd gebruikgemaakt van een gestolen auto met valse kentekenplaten en er werd gecommuniceerd via verschillende PGP-telefoons. Deze gestolen auto stond in die periode op meerdere momenten in de garagebox die Anouar T. huurde.

De rechtbank concludeert dat Anouar Taghi de gestolen auto ter beschikking stelde en gaat ervan uit dat hij moet hebben geweten waarvoor die auto gebruikt werd, namelijk het observeren van Wiersum. De rechtbank beschouwt de voorverkenningen als effectief voor de uiteindelijke moord. Anouar Taghi maakt zich daarmee schuldig aan medeplichtigheid aan de moord op de advocaat.

Hoger beroep

‘Door zijn handelwijze heeft Anouar Taghi bewust een bijdrage geleverd aan het nemen van het leven van een ander,’ concludeert de rechtbank. ‘Het is ijzingwekkend om te constateren dat de verdachte op geen enkel moment tijdens de voorbereiding tot bezinning is gekomen, afstand van dit plan heeft genomen en medeverdachten heeft bewogen tot stoppen met hun plan.’ De uitvoerders van de moord, Giërmo B. en Moreno B., werden eerder in hoger beroep veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf.

De zaak tegen verdachte Sezer B., tegen wie door het OM achttien jaar gevangenisstraf is geëist, is afgesplitst van deze zaak. Hij liet zich aanvankelijk niet bijstaan door een advocaat, maar veranderde in februari van gedachten. Daardoor is de zaak aangehouden.

De advocaat van Anouar Taghi liet vrijdag na afloop van de uitspraak weten in hoger beroep te gaan.

Lees hier de verschillende uitspraken.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie