Het was in alle opzichten een bijzondere start van de Beroepsopleiding Advocaten (BA) op 2 maart 2021. De ruim vijfhonderd advocaat-stagiairs waren niet alleen proefkonijn voor de nieuwe opleiding. Zij moesten het ook nog eens zonder de befaamde start op Woudschoten doen. Vanwege het coronavirus werd de opleiding geopend met een virtuele bijeenkomst via Studio 21 in Hilversum. Ook de opleidings­dagen verliepen in dat eerste jaar voornamelijk digitaal. ‘Het was dus dubbel nieuw en best een beetje pionieren,’ vertelt Cilia van Nierop (28), advocaat gezondheids­recht bij CMS in Amsterdam. ‘Het is een stuk leuker als je elkaar in het echt kunt leren kennen. Woudschoten is een begrip, dus ik vind het jammer dat we dat hebben gemist.’

De digitale start was niet de grootste verandering. De beroepsopleiding heeft na een lange voorbereiding een metamorfose ondergaan. De omvang van het curriculum, en daarmee hoge studiebelasting, gold als majeur kritiekpunt op de oude BA, die liep vanaf september 2013. De nieuwe opleiding is verkort van drie naar twee jaar; het derde jaar van de advocaatstage vindt binnen kantoor plaats. De nieuwe opleiding telt aanzienlijk minder lesuren. Het aantal dagdelen is gedaald van 158 naar 100, een reductie van de studiebelasting van 35 procent. Ook de kosten voor de opleiding zijn verlaagd met ruim twintig procent. De kosten voor de opleiding voor advocaat-stagiairs die in maart 2024 zijn begonnen, bedragen 13.592,77 euro exclusief btw voor de UO-opleiding.

De opleiding is nu meer gericht op praktijkvaardigheden en ethiek. De theoretische kennis wordt bij aanvang vrijblijvend getoetst via een basistest en gedurende de opleiding als bekend verondersteld. Tijdens iedere opleidingsdag en in de digitale leeromgeving komen cognitie, vaardigheden en ethisch besef in onderlinge samenhang aan de orde. Toepassingsgericht en zonder het herhalen van kennis. Stagiairs moeten zelf aan de slag en elkaar feedback geven.

Lees verder in het e-magazine van april

FRANCISCA MEBIUS, Advocatenblad

Francisca Huijting-Mebius

Redacteur

Profile page
Advertentie