Dat is een van de aanbevelingen uit een onderzoek van de Universiteit Leiden in opdracht van de NOvA. Bij het versturen van e‑mails ontbreekt veelal extra beveiliging, mede omdat advocaten extra beveiligde e‑mailapplicaties vaak gebruiksonvriendelijk vinden. Daarom stellen de onderzoekers een verplichting tot versleuteling bij (meer inhoudelijke) e‑mailcommunicatie voor, ‘of facilitering hiervan door middel van een specifiek e‑mailplatform’. Ook een systeem van automatische e‑mailherkenning biedt mogelijk een oplossing. De NOvA stelde een dergelijk systeem in 2023 al voor in een advies aan het OM over de omgang met verschonings­gerechtigde informatie.

Voor de ontwikkeling van het beveiligde e‑mailsysteem kan de NOvA lering trekken uit de praktijk in onder andere Frankrijk, Duitsland en Spanje. Zo lanceerde de Franse balie al in 2014 een beveiligde e‑mailservice voor advocaten, de Cloud privé des avocats. Via deze e‑mailservice kunnen advocaten die zijn ingeschreven bij de Franse balie beveiligd e‑mailen met cliënten en andere contacten. De provider is gevestigd in Frankrijk en staat onder toezicht van de balie. Tegen een kleine vergoeding kunnen Franse advocaten gebruikmaken van de domeinnaam ‘advocat.fr’.

Lees verder in het aprilnummer. 

CARMEN GEUKERS, Advocatenblad

Carmen Geukers

Profile page
Advertentie