De Raad van Discipline in Den Bosch schorste eind februari een Eindhovense familierechtadvocaat voor vier weken, na bezwaar van de Brabantse deken. Volgens de tuchtrechter was afdoende gebleken dat de man er in zijn echtscheidingspraktijk een rommeltje van maakte. Dat deed hij al lange tijd. Het zou maar zo kunnen dat de advocaat pakweg 12.000 gehuwden die bij hem langskwamen voor een gezamenlijk echtscheidingsverzoek al 26 jaar lang niet goed had voorgelicht over hun scheiding en hun rechten, schrijft de raad letterlijk (ECLI:NL:TADRSHE:2024:35).

De advocaat beheerde een website (Scheidingswinkel.nl), waar cliënten online hun scheiding konden regelen. De gesprekken tussen advocaat en cliënten verliepen via video, waarbij de camera mocht worden uitgezet. Op zijn website bood de advocaat ook de mogelijkheid om anoniem te scheiden. Echtscheidingsconvenanten werden meestal zonder bespreking opgesteld, met standaardteksten. Tientallen dossiers werden onderzocht, slechts één keer bleek een alimentatieberekening gemaakt. De meeste dossiers bevatten (forse) juridische fouten. In bijna alle onderzochte zaken deden partijen afstand van alimentatie.

Jarenlange pogingen van de deken om de advocaat bij te sturen, bleken vruchteloos. Ten einde raad wendde de deken zich tot de tuchtrechter. Die reageerde geschokt. ‘De tekortkomingen in de praktijk van verweerder zijn zeer ernstig en de raad vraagt zich af hoeveel voormalige cliënten van verweerder uit onwetendheid financieel zijn benadeeld.’

Lees verder in het aprilnummer

KeesPijnappels_01

Kees Pijnappels

Hoofdredacteur

Profile page
Advertentie