Sinds de Arabische Lente leek Tunesië de weg naar democratie te (her)vinden, maar nadat de huidige president Kais Saied op 25 juli 2021 de macht greep, ging het razendsnel bergafwaarts. Advocaat Dalila Msadek ondervindt het aan den lijve: haar broer, de jurist en zeer prominente oppositieleider Jaouhar Ben Mbarek werd in februari 2023 gearresteerd. Dalila Msadek nam samen met een team van collega’s de verdediging op zich – en wordt nu ook zélf vervolgd.

Msadek: ‘Onze grondwet biedt de mogelijkheid dat een president in noodsituaties de bevoegdheden van regering en parlement voor een maand schorst, mits zij dit goedkeuren. President Saied heeft in juli 2021 echter zonder overleg in zijn eentje regering en parlement ontbonden. Twee maanden later heeft hij alle wetgevende macht definitief aan zich getrokken en bepaald dat hij direct mag ingrijpen bij de rechterlijke macht.’

Lees verder in het aprilnummer

Trudeke

Trudeke Sillevis Smitt

Freelance redacteur

Profile page
Advertentie