Schol werd op 6 november 2019 op straat beschoten vanuit een rijdende auto. Beide mannen zaten in de auto, maar het hof heeft niet kunnen vaststellen wie van hen heeft geschoten. Een van de vijf kogels raakte het bovenbeen van de advocaat en zorgde voor een slagaderlijke bloeding. Schol overleefde de aanslag, maar zal er waarschijnlijk de rest van zijn leven pijn en last van houden.

De veroordeelde mannen, nu 50 en 34 jaar oud, hebben allebei ontkend op de advocaat te hebben geschoten. De 50-jarige man heeft verklaard dat er weliswaar vanuit zijn auto is geschoten, maar dat hij die auto had uitgeleend. Het hof vindt dit alternatieve scenario niet aannemelijk, onder meer omdat het scenario geen steun vindt in de overige bewijsmiddelen. Volgens het hof zijn de mannen verantwoordelijk voor deze poging tot moord. Het hof baseert zich onder meer op het onderzoek naar de aangetroffen kogelhulzen bij de moordaanslag en bij de beschieting van de sportschool, op de gevonden schotresten in de auto van de 50-jarige man en op afgeluisterde gesprekken. Het hof neemt aan dat de aanslag op de advocaat te maken heeft met zijn werk als curator.

Aantasting rechtsstaat

Het hof veroordeelt de 50-jarige man ook voor het beschieten van een sportschool in het Twentse Losser in oktober 2019. Bij de twee schietincidenten is hetzelfde vuurwapen gebruikt. Omdat er niemand in de afgesloten kantine was, vindt het hof, anders dan de rechtbank, dat geen sprake was van een poging tot moord. Het hof oordeelt dat de schutter zich door het schieten wel schuldig heeft gemaakt aan bedreiging en vernieling.

Omdat de aanslag op de advocaat te maken heeft met zijn werkzaamheden als curator, vindt het hof deze aanslag een aantasting van de rechtsstaat. Dat is strafverzwarend. Het hof legt de 50-jarige man een celstraf van 17 jaar en 8 maanden op. De 34-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar en 9 maanden. De mannen moeten de advocaat een schadevergoeding van ruim 384.000 euro betalen.

Lees de uitspraken hier.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie