Aanleiding voor de actie is een recente studiereis van letselschadeadvocaten naar Paramaribo, waarbij ook een bezoek aan de Anton de Kom-universiteit op het programma stond. Volgens Marco Zwagerman van VictimFirst Advocaten boden zowel de bibliotheek van de juridische faculteit als de juridische sectie van de algemene bibliotheek een treurige aanblik.

Zwagerman: ‘Dat bracht ons op het idee een actie te starten. In Nederland vervangen advocatenkantoren hun papieren bibliotheek door een digitale. Wij roepen deze kantoren op de oude boeken niet naar een afvalpunt of een kringloopwinkel te brengen, maar deze een tweede leven te geven in Suriname. Die oproep geldt natuurlijk ook voor individuele advocaten die van hun juridische literatuur af willen of nieuwe boeken willen schenken. Er zijn geen restricties ten aanzien van rechtsgebied, handboeken, leerboeken, jurisprudentie, tijdschriften, wetboeken, dissertaties, redes etcetera. Van welk jaartal of druk ook, alles is welkom.’

Advocaten die een bijdrage willen doen, kunnen een e-mail sturen naar VictimFirst Advocaten. Het kantoor zorgt vervolgens voor verscheping naar Suriname. Volgens Zwagerman is er bij de universiteit in Paramaribo overigens niet alleen behoefte aan boeken, maar ook aan gastdocenten.

Advertentie