Eerst maar even een disclaimer: hoewel de 63-jarige Rinus Otte voorzitter is van het college van procureurs-generaal van het OM heeft hij het boek op persoonlijke titel geschreven. Als voormalig hoogleraar en strafrechter, niet primair als OM’er. Met nog enkele werkende jaren te gaan, voelde hij de behoefte om het strafrecht zoals zich dat in de afgelopen vijftig jaar heeft ontwikkeld, tegen het licht te houden. Dat resulteerde in ‘De troost van gebrekkig strafrecht’, uitgegeven bij Prometheus.

Ik kreeg al bladerend de indruk dat u enigszins melancholiek terugverlangt naar vervlogen tijden, klopt dat?

‘Nee absoluut niet, je kunt niet terug naar vroeger en dat moet je ook niet willen. Ik pleit voor herwaardering van het klassieke strafrecht, dat is iets anders. Het huidige strafrechtbestel kennen we nu zo’n tweehonderd jaar. Het is een ultimum remedium, het komt pas aan het eind om de hoek kijken, als het in de samenleving is misgegaan. Als je wilt dat samenleving en recht bij elkaar komen, moeten de burgers zich de strafrechtelijke normen eigen maken. Strafrechters kunnen niet alle problemen oplossen.’

Lees verder in het e-magazine

 

Advertentie