Op grond van dat aantal heeft de NOvA besloten van de Vertrouwensadvocaat een structurele voorziening voor advocaten te maken. De bellende advocaten stelden volgens de orde ‘serieuze problematiek rondom de dreigende aantasting van hun onafhankelijkheid aan de orde, mede als gevolg van ondermijning’. De bellers kregen ondersteuning en werden waar nodig doorverwezen.

De Vertrouwensadvocaat werd ingesteld na de aanhouding van Inez Weski, die wordt verdacht van samenwerking met drugscrimineel Ridouan Taghi. Advocaten die vrezen hun onafhankelijkheid te verliezen kunnen bellen met de Vertrouwensadvocaat.

Feitelijk schuilt er achter de Vertrouwensadvocaat een team van vijf advocaten, die vertrouwelijkheid garanderen.  Het team opereert zelfstandig en onafhankelijk van de NOvA, lokale dekens en anderen.

Advertentie