Miscarriage of justice

Neem een kijkje bij het eenvoudige gebouwtje aan de Queens Road 21, Llandudno, Wales UK, waar het postagentschap van subpostmaster Alan Bates was gevestigd. Die moest zijn werk neerleggen nadat de Britse Post Office hem beschuldigde van fraude en diefstal. De organisatie vervolgde nog negenhonderd andere subpostmasters, die allemaal werden veroordeeld. Ten onrechte, want het ging niet om criminele functionarissen maar om een disfunctionerend computersysteem. Ook toen het tot de Post Office doordrong dat er niet ineens honderden fraudeurs waren opgestaan, kwam de organisatie – en daardoor de gerechten – niet op haar schreden terug.

Ex-subpostmaster Alan Bates leidde decennialang de strijd van de subpostmasters tegen de Post Office. Mocht Wales dit jaar niet in de planning zitten, dan is er nog de indrukwekkende miniserie Mr Bates vs The Post Office, te zien op NPO Start.

Ga voor vrede

Bestaat er een mooier paleis dan een vredespaleis? In 1899 bedacht, door 26 landen die in Den Haag bij elkaar waren om te spreken over ontwapening, internationale rechtspraak en arbitrage. Op initiatief van Rusland! Hier worden geschillen tussen landen behandeld – zoals de zaak waarin Zuid-Afrika de staat Israël van genocide beschuldigt. Het Vredespaleis huisvest niet alleen het Internationaal Gerechtshof van de VN en het Permanent Hof van Arbitrage, maar ook een wereldberoemde juridische bibliotheek.

Je weet het allemaal wel, maar heb je het ook echt gezíén? Boek een rondleiding of neem op zijn minst een virtueel kijkje in de 27 binnenruimtes van dit wereldwijde symbool van hoop op recht en gerechtigheid.

Lees verder in het e-magazine van juni

Trudeke

Trudeke Sillevis Smitt

Freelance redacteur

Profile page

Linus Hesselink

Juridisch journalist

Profile page
Advertentie