Je moraal kreeg je met de paplepel ingegoten. Op het schoolplein bevocht je je plek in de pikorde. Je wilde toen misschien brandweerman worden, filmster, dierenarts of astronaut, maar je ging rechten studeren. Recht en moraal zijn totaal verschillende dingen, leerde je. En advocaten helpen conflicten geweldloos te beslechten. Daar ben je inmiddels zo druk mee dat je maar weinig toekomt aan het grotere plaatje: de wereld die in brand staat.

‘Ik vind mijn werk aan de Zuidas erg leuk,’ zegt advocaat Nina Wilmink (1993), ‘maar als ik wat meer afstand neem, vraag ik me weleens af hoe zinvol het is. Ik help grote bedrijven om hun doelen te bereiken, terwijl bijvoorbeeld de sociale advocatuur afbrokkelt en steeds meer mensen geen goede toegang tot rechtsbijstand hebben. Zou ik daar niet meer kunnen betekenen?’ Haar tweestrijd is niet nieuw. Tijdens de studie liep ze stage bij Amnesty International, maar ze koos toch voor een baan in de commerciële advocatuur, momenteel op de Amsterdamse vestiging van Greenberg Traurig.

Om haar twijfels te onderzoeken, begon Wilmink in maart een traject bij de dit jaar opgerichte School for Moral Ambition. Met acht andere professionals bespreekt ze in een Moral Ambition Circle ieders idealen en hoe die daadwerkelijk te verwezenlijken.

Al 350 mensen hebben zich de afgelopen twee maanden net als Wilmink bij een Circle aangesloten, vertelt Julia van Boven, medeoprichter van The School for Moral Ambition en eindverantwoordelijke voor de Circles. Een veelbelovende start voor dit ambitieuze project, dat dit voorjaar met de lancering van het nieuwe boek van Rutger Bregman, interviews in alle media en provocerende billboards op de Zuidas de aandacht trok.

Lees verder in het e-magazine van juni

Marco-de-Vries3

Marco de Vries

Freelance journalist

Profile page
Advertentie