Voordat het onderzoek werd ingesteld ging Timmermans in gesprek met de advocaten Bart Swier, Ruth Jager en Michael Ruperti. Swier staat in de strafzaak Ali B bij. Jager vertegenwoordigt twee slachtoffers die zeggen verkracht en aangerand te zijn door Ali B. Een van deze slachtoffers is Ellen ten Damme. Er ontstond ophef tijdens de laatste dag van de strafzaak omdat Jager bekendmaakte dat zij was benaderd door Ruperti, op verzoek van Ali B, meldt de Telegraaf.

Volgens Jager zei Ruperti dat Ali ‘een stevige zaak had en dat er naar verwachting tijdens de zitting de nodige nare dingen over Ten Damme naar voren zouden worden gebracht. Als dat bekend zou worden, zou zij daar echt niet blij van worden, en haar management al helemaal niet’, aldus de Telegraaf. De volgende dag brachten de twee advocaten een gezamenlijk persbericht uit waarin werd meegedeeld dat Ruperti zich niet had gerealiseerd dat zijn verzoek intimiderend zou kunnen overkomen. Hij had slechts ‘een complex proces willen vlot trekken’.

Swier raakte op X in de clinch met journalist Chris Klomp. Hij beschuldigde hem van onjuiste berichtgeving en dreigde met een aangifte wegens smaad.

Collegialiteit

De ophef was voor Timmermans aanleiding om de drie advocaten uit te nodigen voor een gesprek. Dat gesprek vond vorige week plaats. De deken wil geen inhoudelijke mededelingen doen over het gesprek. Hij benadrukt in de Telegraaf ‘veel belang te hechten aan collegialiteit tussen advocaten onderling’. En ook dat advocaten ‘zorgvuldig moeten zijn met mededelingen in de media’.

Het onderzoek van Timmermans richt zich niet op Swier en Jager. Zij namen op vrijwillige basis deel aan het gesprek en er komt geen vervolggesprek, aldus Timmermans. Wanneer het dekenonderzoek naar Ruperti zal zijn afgerond is nog niet duidelijk.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie