De vlag ging uit bij huize Ellian op de dag dat de rechtbank vonnis wees in het Marengoproces en Ridouan Taghi plus twee andere verdachten tot levenslang veroordeelde. Maar het was voor de VVD’er ook een dag met een zwarte rand en niet alleen vanwege de gepleegde moorden. In het vonnis bleef de rechtbankcombinatie volstrekt anoniem. ‘Dat is uniek in Nederland. Je ziet dus dat intimidatie en dreiging van de georganiseerde misdaad effect hebben en dat is zorgelijk.’

Ellian ijvert sinds zijn beëdiging als Kamerlid in maart 2021 voor een strenger regime binnen het gevangeniswezen, om daarmee een eind te maken aan crimineel handelen vanuit detentie. Zo werd zijn motie voor maximaal twee strafadvocaten per gedetineerde in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught en op de Afdeling Intensief Toezicht (AIT) aangenomen. Ook kreeg hij steun voor zijn motie voor het, in specifieke gevallen, maken van geluidsopnamen van vertrouwelijke gesprekken tussen advocaten en gedetineerden in een EBI of AIT. Alhoewel de Raad van State deze laatste maatregel in strijd acht met de Grondwet en het EVRM ziet Ellian dit toch als overwinning. ‘Het staat op de kaart en ik blijf hiervoor vechten en zoeken naar manieren. Want vindt men nou echt dat je mensen nog zonder toezicht bij personen als Ridouan Taghi naar binnen kunt laten gaan? De dokter en de tandarts gaan niet meer alleen naar binnen bij hem. De advocaat is de enige, daar moeten we toch iets op bedenken?’

Het laat zien hoe volhardend Ellian is. Vanaf de eerste dag van zijn Kamerlidmaatschap zet hij naar eigen zeggen vrijheid en veiligheid van de burger op de eerste plaats. Zijn ouders hebben hem geleerd dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Het is zijn intrinsieke drijfveer geworden en een van de redenen dat hij de politiek in ging.

Lees verder in het zomernummer. 

Michiel van Nispen

‘Ik ben bang dat de sociale advocatuur een uitstervend vak is’

SP’er Michiel van Nispen (41) vecht al een decennium in de Tweede Kamer voor goede toegang tot het recht.

FRANCISCA MEBIUS, Advocatenblad

Francisca Huijting-Mebius

Redacteur

Profile page
Advertentie