Het is november 2022 als de wereld kennismaakt met ChatGPT. Een paar maanden daarvoor werd het eerste contact gelegd tussen Allen & Overy (inmiddels A&O Shearman) en Harvey, het Amerikaanse bedrijf dat maker is van de gelijknamige juridische AI-tool. Harvey maakt gebruik van de OpenAI-technologie waar ook ChatGPT op gebaseerd is, met een extra ‘laag’ om het gebruik meer toe te spitsen op de juridische dienstverlening. Het programma is daarnaast beter in het vermelden van de bronnen van de informatie die het verstrekt.

‘Harvey was op dat moment de enige juridische tool die al gebruik kon maken van OpenAI’s GPT-4-technologie. Er was op dat niveau niets anders beschikbaar,’ vertelt Cees van Ginneken, finance advocaat bij A&O Shearman in Amsterdam. Er volgde een testfase in een zogeheten sandbox, een afgesloten omgeving om een programma in te draaien. ‘Hoe kunnen onze juristen, die allemaal onder erg strikte regelgeving vallen en die erg zorgvuldig met cliëntendata om moeten gaan, hier straks wereldwijd mee werken? Dat hebben we heel zorgvuldig getest.’ In februari 2023 lanceerde A&O Shearman als eerste advocaten­kantoor ter wereld een samenwerking met Harvey. Inmiddels werken er binnen het kantoor bijna vierduizend advocaten mee.

Vraagbaak

Gemiddeld krijgt Harvey zo’n vijfduizend vragen per dag. Van Ginneken gebruikt het programma bijvoorbeeld om snel te reageren op een ingekomen e‑mail. ‘Ik kopieer en plak de hele mailwisseling in de tool en zeg wat ik ongeveer wil gaan doen. Wat wil ik zeggen, wat wil ik niet zeggen? Ga ik bijlages toevoegen? Ik kan aangeven of het in het Nederlands of Engels moet, wat de toon moet zijn, hoelang de e‑mail moet zijn. Daar komt een conceptmail uit, die ik vervolgens aanpas en waarin ik reageer op de belangrijkste punten uit de ingekomen e‑mail. Dat is een behoorlijke efficiëntiewinst.’

Lees het hele verhaal in het zomernummer

CARMEN GEUKERS, Advocatenblad

Carmen Geukers

Profile page
Advertentie