De opgelegde straf is aanzienlijk hoger dan de eis van 240 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf. De rechtbank acht bewezen dat de advocaat in 2020 een drugshandelaar stiekem telefonisch liet meeluisteren tijdens een verhoor van een cliënt. Dat gebeurde vanuit een werkkamer in zijn kantoor, toen fysieke aanwezigheid bij een verhoor wegens corona niet mogelijk was. De betreffende cliënt, inmiddels tot zes jaar cel veroordeeld voor drugshandel, zat op dat moment in beperkingen.
De informatie uit het verhoor werd via Enchrochat gedeeld met andere bendeleden. Toen die berichten later door de politie werden ontcijferd, kwam de betrokkenheid van de advocaat aan het licht. De raadsman kreeg volgens een van de berichten vijfhonderd euro voor zijn openheid.
De rechtbank oordeelt dat de advocaat zijn positie misbruikte en het strafrechtelijk onderzoek dwarsboomde. ‘Hij heeft zijn integriteit te grabbel gegooid – naar het zich laat aanzien voor vijfhonderd euro – en het vertrouwen van rechters, officieren van justitie en de politie beschaamd. Daarbij komt dat door het strafbare handelen van één advocaat ook andere advocaten in hun professionele optreden mogelijk met aarzeling en terughoudendheid worden bejegend.’
De rechtbank wijst ook op het risico van concurrentievervalsing. ‘Het lijkt immers aantrekkelijker voor verdachten om zich te wenden tot een advocaat die soepeler omgaat met de wet en de gedragsregels dan zijn beroepsgenoten.’
De rechtbank neemt het verdachte bovendien kwalijk dat hij ter zitting geen verantwoordelijkheid nam. Vragen werden veelal ontwijkend beantwoord en hij toonde geen spijt. Ook op de vraag waarom hij informatie deelde met een derde kwam geen antwoord.
‘Met het oog op de strafdoelen van vergelding en generale preventie kan niet worden volstaan met de door de officier van justitie geëiste straf. Verdachte heeft de kernwaarden van de advocatuur in het hart geraakt én de georganiseerde drugscriminaliteit gefaciliteerd’, aldus het vonnis.