In een brief aan staatssecretaris Struycken (Rechtsbescherming), die inmiddels is doorgestuurd naar de Tweede Kamer, legt commissievoorzitter Herman van der Meer uit dat het onderzoek tot dusver tot ‘belangwekkende inzichten’ heeft geleid en daarmee ook tot meer werk. ‘Ik doel hier bijvoorbeeld op de directe en indirecte effecten van de bekostiging op de duurzaamheid van het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand. Achteraf bezien kan worden vastgesteld dat ‘jarenlang achterstallig onderhoud’ de werking en met name het duurzaam karakter van het stelsel onder een zorgwekkende druk heeft geplaatst. De commissie kan haar ogen daar niet voor sluiten.’
Volgens Van der Meer is er meer onderzoek nodig om te kunnen aangeven wat het gaat kosten om het stelsel effectief en duurzaam te versterken. In plaats van eind december denkt hij nu eind februari met zijn eindrapport te kunnen komen. Struycken heeft ingestemd met het uitstel.
Puntenaantallen
De Commissie Van der Meer II kreeg begin dit jaar de opdracht zich te buigen over de actualisering van de puntenaantallen en over de vraag of een sociaal advocaat met 1200 punten een redelijk jaarinkomen kan vergaren. De commissie heeft daartoe een tijdbestedingsonderzoek laten uitvoeren door onderzoeksinstituut Cebeon in Amsterdam. Verder doet de Raad voor Rechtsbijstand onderzoek naar het verdienvermogen van een sociaal advocatenkantoor en zijn er inmiddels twintig hoorzittingen gehouden.