De Raad voor Rechtsbijstand constateert in de krant dat de sociale advocatuur achterblijft in digitalisering. Volgens algemeen directeur Irene Nijboer blijkt uit een enquête onder advocaten dat veel praktijken niet profiteren van de kansen die digitalisering biedt. ‘Veelal omdat zij niet bekend zijn met digitale technologie, geen tijd hebben om zich erin te verdiepen en ze nu eenmaal gewend zijn te werken zoals ze dat al jaren doen.’
Ook geldproblemen spelen een rol, erkent de raad. Veel sociaal advocaten zijn eenpitters geworden, om de kosten zo laag mogelijk te kunnen houden. Het nadeel is dat deze eenpitters niet veel financiële ruimte hebben om te investeren in nieuwe technologie.
De RvR wil met het zogeheten Project Perspectief de innovatie in de sociale advocatuur versterken. De organisatie heeft daar legal tech promotor Jeroen Zweers voor ingehuurd. Volgens Zweers is digitale innovatie voor de hele advocatuur noodzakelijk om toekomstbestendig te blijven. ‘Dat geldt misschien nog wel in grotere mate voor de sociale advocatuur, die steeds minder toegankelijk is voor de mensen die het zo hard nodig hebben. Digitalisering kan deze toegang sterk verbeteren door het werk efficiënter te maken’, zegt Zweers in de krant.
De RvR-krant bevat verhalen over digitale toepassingen en interviews met pleitbezorgers voor het gebruik van sociale media en technologische tools. De uitgave markeert ook de start van de Perspectief Tour: gratis interactieve workshops voor sociaal advocaten op zes locaties in Nederland. Via een QR-code kunnen belangstellenden zich inschrijven voor een van de workshops, die vanaf eind november worden georganiseerd.