Mr. X begon in 2022 als stagiair-ondernemer. Hij werkte in dezelfde kantoorruimte als zijn patroon. Eind juli 2024 was hij acht maanden achter met de kantoorkosten. Begin augustus kwam hij niet meer opdagen en reageerde nergens meer op. En dat terwijl hij zijn dossiers en zijn kantooradministratie lokaal had opgeslagen op zijn eigen laptop. Die was dus ook foetsie.
Zijn patroon ging langs bij de woning van mr. X, maar die maakte een verlaten indruk. Mogelijk zat hij in een inrichting, vertelde een cliënt aan de patroon.
In september informeerde de patroon de Rotterdamse deken. Ook die kreeg geen contact. Zelfs twee broers konden niet vertellen waar mr. X was of hoe het met hem ging.
Er kwamen bij de deken drie klachten binnen van cliënten die mr. X niet konden bereiken, plus een bericht dat er derdenbeslag was gelegd omdat mr. X had verzuimd griffierechten te betalen.
De deken diende een verzoek in bij de raad van discipline Den Haag voor een schorsing en voorzieningen ex artikel 60b Advocatenwet. Maar op de dag van de zitting liet mr. X zich van het tableau schrappen.
De raad acht het verzoek toch ontvankelijk gezien het doel van artikel 60b: zo veel, zo snel en effectief mogelijk de belangen van cliënten veiligstellen in een situatie waarin een advocaat zelf niet in staat is de praktijk behoorlijk uit te oefenen. Alleen zit een 60b-schorsing er niet meer in: die noodzaak is vervallen door de uitschrijving.
Voor 60b-voorzieningen is wel ruimte en noodzaak. De raad wijst de patroon aan als waarnemer. Mr. X moet haar overal toegang toe te geven – werkruimte, laptop en andere gegevensdragers, wachtwoorden, dossiers. Maar de patroon mag ook een ICT-er inschakelen om erin te komen.
Werkt mr. X niet binnen twee dagen mee, dan mag de deken zo nodig met de sterke arm het huis van mr. X binnengaan en alles inzien en kopiëren wat nodig is om de belangen van cliënten veilig te stellen. De deken had eigenlijk gevraagd of de patroon als waarnemer naar binnen mocht. Maar de raad zegt: dit is een privéwoning, daarvoor het binnengaan heb je een schriftelijke machtiging nodig (art. 3 lid 2 Algemene wet op het binnentreden), en de deken is als toezichthouder daarvoor de aangewezen persoon.
Nu maar hopen dat die laptop gevonden is en de belangen van cliënten niet definitief zijn geschaad. En – al weten we niet wat er aan de hand is – dat mr. X opkrabbelt uit dit duistere dal.