Patroons krijgen volgens het plan 15.000 euro begeleidingsvergoeding per stagiair per jaar. Deze subsidie, die bovenop de al bestaande subsidieregeling beroepsopleiding komt, moet patroons tegemoetkomen in hun investering die zij doen in de opleiding van de stagiair.
Daarnaast moet een garantiefonds iedere stagiair-ondernemer 45.000 euro garantstelling bieden. De NOvA stelt een krediet verplicht voor stagiair-ondernemers. Het garantiefonds moet deze drempel wegnemen.
Ten slotte moet de voorschotregeling voor stagiairs terugkeren. Sociaal advocaten wachten gemiddeld een jaar op de uitbetaling van toevoegingen. De regeling zorgt ervoor dat de advocaat gedurende deze periode, waarin hij kosten maakt voor het opleiden van een advocaat-stagiair, een voorschot krijgt.
‘De toegang tot het recht staat onder druk, en als we niet snel handelen, zullen de meest kwetsbaren in onze samenleving hiervan de dupe zijn’, zegt Reinier Feiner, voorzitter van de VSAN. ‘Wij zijn ervan overtuigd dat zowel een structureel plan voor de lange termijn als gerichte maatregelen voor de korte termijn noodzakelijk zijn om het beroep van sociaal advocaat levensvatbaar te houden.’
Twee-sporenoplossing
De maatregelen zijn onderdeel van een zogenaamde twee-sporenoplossing. Naast de kortetermijnoplossingen werkt de VSAN aan een nog nader uit te werken structurele aanpak, waarin het opleiden van sociaal advocaten centraal staat.
De vereniging kondigt het actieplan aan kort voor de Commissie-Van der Meer II met haar conclusies komt. Feiner: ‘We kunnen niet blijven wachten op betere vergoedingen, minder complexe wetgeving of een kantoormodel van de toekomst, hoewel we al deze oplossingen ondersteunen. Het grootste en meest urgente probleem op dit moment is het uitblijven van jonge aanwas en de vervroegde uitstroom van jonge advocaten. Als we nu geen maatregelen nemen, hebben we straks simpelweg niet genoeg sociaal advocaten om mensen in juridische nood te helpen.’