Hoe werkt een Bitcoin ETF?
Een ETF is een beleggingsinstrument dat het rendement van een bepaald activa of een groep activa volgt. Met ETF’s kunnen beleggers hun beleggingen diversifiëren zonder de activa zelf te bezitten.

Een bitcoin ETF is een ETF die de koers van de populairste digitale valuta ter wereld nabootst. Hierdoor kunnen beleggers in de valuta kopen zonder het ingewikkelde proces van het handelen in bitcoin zelf te doorlopen. Omdat houders van een ETF niet rechtstreeks in de bitcoin zelf investeren, hoeven zij zich ook geen zorgen te maken over de complexe opslag- en beveiligingsprocedures die vereist zijn voor beleggers in cryptocurrency.

Waarom investeren in een Bitcoin ETF?
Waarom zou je bij een ETF investeren in plaats van rechtstreeks in Bitcoin te investeren? Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste, zoals hierboven aangegeven, hoeven beleggers zich niet druk te maken over de veiligheidsprocedures die gepaard gaan met het aanhouden van bitcoin en andere cryptocurrencies. Daarnaast is het niet nodig om te handelen via crypto exchanges (beurzen). De ETF kan gewoon verhandeld worden via traditionele beurzen en markten.

Het belangrijkste is echter dat ETF’s in de beleggingswereld veel beter worden begrepen dan cryptocurrencies, zelfs nu digitale munten en tokens steeds populairder worden. Een belegger die betrokken wil raken bij de digitale valuta, kan zich concentreren op het handelen in een medium dat hij al begrijpt in plaats van de ins en outs te moeten leren van iets dat ingewikkeld lijkt.

Desondanks lijkt het direct kopen van Bitcoin vaak moeilijker dan het daadwerkelijk is. Via een crypto broker zoals Anycoin Direct kan je na het aanmaken van een
account, simpelweg Bitcoin kopen. In tegenstelling tot een ETF bezit je dan wel daadwerkelijk de Bitcoin(s).

De weg naar Bitcoin ETF-goedkeuring
Bedrijven die bitcoin ETF’s willen lanceren, zijn in de problemen gekomen met toezichthoudende instanties. Cameron en Tyler Winklevoss, beroemd om hun betrokkenheid bij Facebook (FB) en, meer recentelijk, voor hun Gemini digitale currency exchange, zag hun petitie om een bitcoin ETF genaamd de Winklevoss Bitcoin Trust te lanceren afgewezen worden door de SEC in 2017.

De reden voor de ontkenning was dat bitcoin wordt verhandeld op grotendeels ongereguleerde beurzen, waardoor het vatbaar is voor fraude en manipulatie. De Winklevoss-broers gaven hun inspanningen niet op. Op 19 juni 2018 kende het U.S. Patent and Trademark Office hen een patent toe voor een firma genaamd Winklevoss IP LLP voor op de beurs verhandelde producten.

De Winklevoss broers zijn niet de enige cryptocurrency-liefhebbers die als eerste met succes een bitcoin ETF willen lanceren. CBEO Global Markets (CBOE), de beurs die verantwoordelijk is voor het tot stand brengen van bitcoin futures, hoopte dat de SEC ook digitale valuta gerelateerde ETF’s zal toestaan. CBOE heeft ook Bats Global Markets overgenomen, de beurs waarop de Winklevoss ETF zou zijn aangeboden.

ProShares Bitcoin Strategie ETF
Op 19 oktober 2021 begon de handel in de ProShares Bitcoin Strategy ETF, waardoor het de allereerste bitcoin-gerelateerde ETF is. Het fonds, dat wordt verhandeld onder de naam BITO, zal de prijzen van Bitcoin (BTCUSD) volgen via future contracten die worden verhandeld op de Chicago Mercantile Exchange (CME). Hoewel het fonds nog steeds toegang biedt tot de groeiende activaklasse en beleggers in staat stelt om BTC short te verkopen, verschilt de ETF van ProShares van sommige van de voorgestelde bitcoin ETF’s die hierboven zijn genoemd, omdat het fonds niet direct gebonden zal zijn aan de spotprijs en in plaats daarvan de toekomstige prijs van bitcoin zal volgen.

Dit betekent dat de rendementen van fondsen zoals BITO, die gebaseerd zijn op bitcoin futures contracten, veel kunnen verschillen van de bitcoin spotprijs. Een situatie waarin future contracten met een langere looptijd hogere prijzen hebben in vergelijking met kortetermijncontracten, bekend als contango, kan leiden tot verliezen voor fondsen die de prijzen van volatiele activa zoals bitcoin volgen.

De kern van het verhaal
Hoewel hoopvolle crypto-enthousiastelingen de ProShares Bitcoin Strategy ETF als een stap in de goede richting zien, staan veel beleggers en fondsbeheerders te popelen om de SEC een bitcoin ETF te laten goedkeuren die direct aan de valuta is gekoppeld.

Uiteindelijk, legde een bron bij de SEC uit,”U.S. residents are sending money to all sorts of exotic locations to invest in unregulated [cryptocurrency] instruments with absolutely zero recourse for losing every cent they’ve put at risk…regulation will begin to solve those issues and keep client assets ‘onshore.'”

95117499_3070377946349621_6023371880914747392_n

Anycoin Direct

Een platform dat al sinds 2013 cryptocurrency voor iedereen toegankelijk maakt. We weten dat digitale currencies soms moeilijk te …