Bill Gates zei ooit: ‘Nieuwe technologie wordt de eerst twee jaar overschat en dan een periode van tien jaar onderschat.’ Of zoals de bekende Gartner curve of technology adoption laat zien: een start met ‘Peak of inflated Expectations’, gevolgd door de fase van ‘Trough of Disillusionment’ om uiteindelijk van ‘Slope of Enlightenment’ naar de fase van ‘Plateau of Productivity’ te gaan.

In veel gesprekken met onder andere bedrijfsjuristen wordt de bovenbeschreven curve voor Legal Tech bevestigd. Legal Tech is met hoge verwachtingen in de markt gezet en dan ontstaan snel teleurstellingen.

Het gevolg is dat menig bedrijfsjurist de kat uit de boom kijkt en zich concentreert op de meer basale technologieën als contract management, corporate housekeeping en DocuSign. In het bijzonder een sluitende digitale opslag van lopende contracten door het gebruik van contract management wordt meer en meer afgedwongen door accountants. Zij zien dit als basis om ‘legally in control’ te zijn. Binnen het speelveld van contract management en corporate housekeeping zien wij trouwens de opkomst van legal service providers die deze werkzaamheden volledig voor een bedrijfsjuridische afdeling kunnen overnemen.

Een andere factor die de adaptatie van Legal Tech applicatie bij een aantal bedrijven bemoeilijkt, is het IT-beleid om het werken met een veelheid van software pakketten te beperken. Dit vanwege de beheersbaarheid en het voorkomen van allerlei koppelingen die moeten worden bijgehouden en tot problemen zouden kunnen leiden.

Grote software leveranciers zoals bijvoorbeeld SAP Ariba spelen hier al op in door ook contract management software aan te bieden waardoor bedrijven die SAP Ariba al gebruiken, niet hoeven uit te wijken naar separate contact management software. Zo is er bijvoorbeeld ook een Contract Management Software Sharepoint Add-Inn. Het is boeiend om te gaan volgen hoe de grote software leveranciers een positie gaan innemen binnen het juridische digitale domein.

Een ander aspect dat een snelle penetratie van Legal Tech bemoeilijkt, is dat de vele applicaties gebaseerd zijn op machine learning. Dit betekent dat de Legal Tech applicatie langdurig ‘getraind’ moet worden met grote datasets voordat de uitkomsten bevredigend zijn. Al met al maakt dit het niet altijd makkelijk om een sluitende businesscase voor de investering in Legal Tech te presenteren.

Tenslotte is een vertragende factor dat er vele Legal Tech applicaties worden geïntroduceerd en nu nog niet duidelijk is wie de winnaars zullen zijn. In de markt van technologie waar adagium veelal is ‘the winner takes it all’ maakt dit vele potentiele afnemers terughoudend om Legal Tech applicaties aan te schaffen.
Betekent dit nu dat er niets gebeurt op Legal Tech terrein?

De opinie van Johan Koggink, kantoordirecteur van Van Benthem & Keulen, verder lezen? Ga naar de Jurist, een nieuwe uitgave van FD Business. Zakelijk nieuws, juridisch perspectief.

2020_06_30_dejurist_flight2b_728_90