In een artikel van het Algemeen Dagblad (oktober 2022) wordt gesteld dat werkgevers en werknemers minder vaak de ‘juridische degens’ kruisen. Betekent dit dan ook dat er minder conflicten op de werkvloer zijn?

Experts zeggen dat werkgevers het minder vaak ‘op een zaak laten aankomen’. Ze willen hun personeel graag behouden. In de woorden van een arbeidsrechtadvocaat in het artikel: “Werkgevers slikken dingen vaker, bedekken het met de mantel der liefde”.

Zou het niet verstandiger zijn voor alle partijen om niets te slikken, de mantel der liefde er hardhandig af te trekken en met elkaar aan tafel te gaan? Onder begeleiding van een neutrale derde? Een leidinggevende, HR functionaris of een mediator?

Juist in crisistijden is het beter om het gesprek aan te gaan en daarmee conflicten te voorkomen. Dat heeft een positieve invloed op de werksfeer, de productiviteit en het maakt dat werknemers willen blijven.

Veel mensen denken dat een mediator pas wordt ingezet bij geëscaleerde conflicten. In praktijk is dat vaak zo. Dat is jammer omdat een mediator juist ook bij spanning en gedoe veel kan betekenen. Wanneer er naar die spanning wordt gekeken, alle partijen zich daarin serieus genomen voelen, kan dat een reden zijn om bij de werkgever te blijven. Goede samenwerking met zo min mogelijk onnodige spanning maakt dat werknemers graag naar hun werk gaan. Het risico op personeelsverloop wordt daarmee verkleind en dat is juist nu zo belangrijk!

Illustratie-krapte-arbeidsmarkt-TLT

Mediator of getrainde leidinggevende?

Bij The Lime Tree melden zich niet alleen deelnemers die mediator willen worden. We zien een geschakeerde deelnemersgroep uit allerlei velden. Leidinggevenden, HR functionarissen, juristen en advocaten die de mediationvaardigheden willen inzetten in de gesprekken die zij dagelijks voeren. Op die manier kan de inzet van een mediator soms zelfs worden voorkomen.

Deelnemers geven vaak terug in hun eindreflecties dat de mediationopleiding op allerlei vlakken heeft door gewerkt. Zowel zakelijk als persoonlijk. Juist daarom wordt een mediation opleiding ook gezien als een persoonlijke effectiviteitstraining.

Mediators van The Lime Tree

The Lime Tree heeft een breed scala aan mediators beschikbaar die opereren vanuit een landelijk dekkend netwerk. Zij zijn snel inzetbaar en allen geregistreerd bij de Mediators federatie Nederland (MfN).

Heb je een mediator nodig? Of wil je zelf beter worden in dit soort gesprekken? Kijk dan eens op onze website.

Logo-TLT-320×320

The Lime Tree

Zoekt u een mediator in uw regio of wilt u zelf mediator worden? The Lime Tree is sinds 1996 hét adres voor mediation en erkende mediation opleidingen.