Het IT-landschap is snel veranderd van een overzichtelijke omgeving met vaste werkplekken op kantoor, naar een wirwar van laptops en mobiele apparaten op kantoor én thuis. Goed beheer en grip op al deze apparaten is dan ook steeds belangrijker. Daarnaast zijn medewerkers vaker privé hardware gaan gebruiken voor toegang tot zakelijke systemen. Tijd om te kijken naar het zogenaamde Endpoint Management (ook wel Mobile Device Management). We gaan hierover in gesprek met Erwin van Wilpe (Senior Business Advisor bij ICT Concept) en Roland Naber (Manager System & Support bij ICT Concept).

Wat is Endpoint Management?
Erwin: “Met Endpoint Management (EM) krijg je als organisatie meer controle over je werkplekken. Het maakt daarbij niet uit of dit om laptops, smartphones of desktops gaat, of om Windows, iOS of Android apparaten. Een apparaat kan op afstand beheerd worden en je kunt centraal allerlei instellingen en voorwaarden regelen voor het gebruik.”

Roland: “Het werkt ook met elk Android/iOS apparaat, zonder overlast voor de gebruiker, dat is het fijne van onze oplossing. Het is een standaard Microsoft 365 oplossing waarbij je als werkgever de spelregels voor het gebruik van jouw mobiele applicaties, gegevens en hardware bepaalt.”

Waarom moet je als werkgever bepalen wat er met al die apparaten gebeurt?
Erwin: “Feitelijk zijn al die zakelijke en privé apparaten toegangspunten tot data, je digitale kroonjuwelen. Die wil je beschermen en dan kun je het bijhouden en beveiligen van die apparaten niet aan de gebruikers zelf overlaten. Daarnaast wil je dat op het moment dat er iets met het apparaat gebeurt, zoals bij diefstal of een medewerker die uit dienst gaat, snel het apparaat kunnen blokkeren of in het ergste geval op afstand kunnen wissen. Bij zakelijke apparaten klinkt dat al logisch, maar als iemand met een privé apparaat toegang wil tot je data kun je daar natuurlijk best voorwaarden aan stellen om dat veilig te kunnen doen.”

Roland: “Op mobiele apparaten kun je bijvoorbeeld het zakelijke en privé gedeelte van het toestel heel mooi scheiden, omdat alle zakelijke data worden opgeslagen in een zogenaamde container. De data en applicaties uit het privé deel van het toestel, kunnen geen contact leggen met de data uit het zakelijke toestel. Zo kun je bijvoorbeeld niet met je privé WhatsApp, bij data uit je zakelijke applicaties komen. Ook kun je als werkgever bepalen welke apps wel en niet geïnstalleerd kunnen worden. “

Lees dit volledige verhaal verder op https://www.ict-concept.nl/nieuws/2022/05/endpoint-management-grip-op-wat-los-en-vast-zit

logo_ICTconcept

ICT Concept

ICT Concept helpt klanten bouwen aan hun succes door het ontwikkelen en leveren van efficiënte en effectieve ICT-oplossingen.